FOBS Magazine
Menu

The Fence of Fame

Naambordjes zijn voor iedere hekwerker iets speciaals. Je maakt er reclame mee, maar je hangt er ook je handtekening mee aan ieder hek waar je trots op bent. We hebben er al veel over geschreven - en zelfs in het verleden al een spelletje mee gedaan.

Tijdens ons vrijdagmiddagbiertje van vorige week hier op de FOBS redactie, kregen we een geweldig idee: we gaan op de beurs in Neurenberg een Fence of Fame bouwen! Een hek dat vol hangt met naambordjes van hekwerkers. En geen gewone bordjes, maar gesigneerde. Gewoon omdat het vet gaaf is, als er een hek bestaat, dat door alle hekwerkers gesigneerd is.

Dus hier is onze oproep: pak een naambordje van de stapel, pak een permanent marker en zet je handtekening erop. Gewoon op de voorkant, in een vrije hoek. Als je wilt, kun je ook nog de namen van je medewerkers op de achterkant zetten.

Stuur het gesigneerde bordje naar ons redactiekantoor: FOBS Magazine, Frauenstrasse 21, 47574 Goch, Duitsland.

Groot en klein, plastic of aluminium - alle bordjes mogen meedoen. We hopen natuurlijk dat je de Perimeter Protection komt bezoeken. Dan kun je leuk een selfie maken, voor het Fence of Fame. Maar als je niet komt, stuur ons dan toch je bordje.

Als je ons idee leuk vindt: doe het vóór de Kerst, zodat we weten hoeveel matten en palen we moeten organiseren (producenten die willen sponsoren: meld je!). En laat even weten dat je een bordje gaat sturen, dan hoeven we niet vol spanning naast de brievenbus te gaan zitten (gewoon een mailtje naar hello(at)fobs(dot)eu is genoeg).

Je kunt er geen prijs mee winnen, maar iedereen die een bordje instuurt, krijgt natuurlijk een eervolle vermelding in FOBS Magazine.

Na de beurs gaan we een leuke plaats voor het hek zoeken, waar het kan staan zonder dat vandalen of aluminiumdieven er makkelijk bij kunnen. Je bordje landt zeker niet in de schrootcontainer.

We rekenen op je!

PS: Help ons zoveel mogelijk mensen te bereiken -> stuur dit bericht door naar alle onderaannemers en bevriende hekwerkers in je contactenlijst. Hoe meer bordjes, hoe gaver het Fence of Fame wordt!

Stommelingen-achternabrengservice

Het is de meest ondankbare functie van de branche. Hij staat bij niemand op zijn visitekaartje en meestal krijg je hem ongevraagd toebedeeld. Maar het is een baan die veel tijd kost. Tijd die niet betaald wordt en die je ontzettend van je werk houdt. En toch moet iemand de functie uitvoeren, anders ligt er een bouwplaats stil en dat zorgt voor nog veel meer problemen.

We hebben het natuurlijk over de stommelingen-achternabrengservice. Op de plaats van dat ‘stommelingen’ hebben we ook al heel andere woorden gehoord, maar we zijn een beschaafd blad, dus die zullen we hier niet herhalen.

Hekwerker voor het leven

Puur het feit dat iemand ooit als timmerman van school kwam, wil niet zeggen dat hij de rest van zijn leven timmerman blijft. Veel timmermannen wisselen ergens in hun loopbaan naar het beroep van standbouwer, keukeninstallateur of meubelmaker. Of ze beginnen een algemeen aannemersbedrijf.

In onze hekwerkbranche is dat anders. Als je daar eenmaal in zit, kom je er nooit meer uit. En dat is best raar, want eigenlijk is het niet eens een bestaand beroep. Dat wil zeggen: het is niet een beroep dat je kunt leren - er is in geen enkel Europees land een opleiding voor.

Hekwerktaal

Hekwerkproducten hebben soms heel eigen namen. De spandraadhouder bijvoorbeeld. Bijna niemand gebruikt dat officiële woord. Duitsers noemen het een Bethke-Klammer (= Bethke-klem), naar de naam van de fabriek die vooral onderdelen voor de meubelindustrie maakt, maar toevallig ook spandraadhouders. In de Nederlandse hekwerkmarkt heten diezelfde dingen Heineken-pluggen. Kennelijk kwam er ooit iemand onder het genot van een flesje Heineken op het heldere idee om die meubelpluggen als spandraadhouders te gebruiken.

Trots op hekwerk

Mensen die op een verjaardag vertellen dat ze bij Mercedes of Heineken werken, krijgen meteen respect en aandacht. Wie vertelt dat hij “in de hekken” zit, ziet echter vaak opgetrokken wenkbrauwen en moet dat bijna altijd uitleggen. Over welk hekwerk dat dan gaat? Mensen kunnen zich niet voorstellen dat een baan waarin je iets met hekwerk doet, ook leuk kan zijn.

Branchevreemden hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken. De hekwerkmarkt is natuurlijk een heel kleine markt, wat maakt dat weinig mensen er ooit van gehoord hebben. Bovendien is er geen opleiding tot hekwerker. Daarmee worden hekwerkers in gedachten al snel op het niveau van de vuilnisman ingedeeld.